Nenamjenski krediti

sharon-mccutcheon–8a5eJ1-mmQ-unsplash

Kredit je novčani vjerovničko-dužnički ugovor u kojem se vjerovnik obvezuje ustupiti dužniku određeni iznos novca na određeni period uz precizno definiranu kamatu. Isto kao što ima jako puno vrsta zajmova i pozajmica online, toliko isto ima i vrsta kredita.

Ugovor o kreditu može sklopiti samo banka, a najpopularniji krediti su nenamjenski krediti. Kod njih vas banka neće pitati za što vam treba novac (ne treba definirati namjenu), no kamata bi vas mogla razočarati.

Za razliku od nenamjenskog kredita, namjenski kredit je strogo definiran po pitanju korištenja. Na primjer, stambeni kredit može biti tražen od strane dužnika za kupnju stana. U slučaju da odjednom više niste u mogućnosti otplaćivati isti stan, banka vam ga može oduzeti. Zato kod nenamjenskog kredita kamata bude veća, kao neka dodatna vrsta osiguranja vjerovniku, u ovom slučaju, banci.

Rok otplate je također kraći kod nenamjenskih kredita. U slučaju ostvarenja stambenog kredita, možete se zadužiti i do 30 godina, dok su nenamjenski krediti obično definirani s rokom otplate unutar 5 do 10 godina. To su isto brzi krediti, jednostavni za realizaciju, te omogućuju raspolaganje gotovinom.

Za što se koristi nenamjenski kredit?

Nenamjenski kredit možete koristiti za podizanje gotovine, kupnju auta ili motocikla, putovanja, obrazovanje, dodatne želje, hobije, rekreacije i slično.

Čar nenamjenskog kredita je da ga je svakako jednostavnije realizirati od namjenskog kredita, te da vam može pomoći baš onda kada vam treba gotovina za nenadani trošak.

Razlika između brze pozajmice i nenamjenskog kredita

Nenamjenski krediti i brza pozajmica su slični po tome što vas ni u jednom slučaju zajmodavac (banka ili netko drugi) neće pitati za što vam je potreban novac.

Dok za Internet pozajmicu nećete morati prilagati nikakvu dokumentaciju, nenamjenski kredit je ipak u načelu – kredit, tako da sve ostale karakteristike zadržava.

Brza pozajmica online je sve češće zamjena za nenamjenski kredit kod korisnika. Možete ostvariti pozajmicu online i bez kamate, sve ovisno o dogovoru između vas i zajmodavca. S druge strane, banke posluju sa svim građanima po istim pravilima, tako da su opet brze pozajmice online naizgled bolje i efikasnije rješenje za one kojima hitno treba novac.

Nenamjenski kredit je svakako lakše ostvariti u banci te procedura odobrenja istog nije duga kao kod namjenskog kredita, no to ga ne čini manje kreditom. Po svim ostalim stavkama, nenamjenski kredit, je ipak kredit, s kamatama, strogo određenim ugovorom i rokom otplate. Ti detalji upravo nenamjenski kredit čine manje privlačnim u usporedbi s brzom pozajmicom online.

Po svim stavkama, nenamjenski kredit, je ipak kredit, s kamatama, strogo određenim ugovorom i rokom otplate. Ti detalji upravo nenamjenski kredit čine manje privlačnim u usporedbi s brzom pozajmicom online.

Osim što morate dostaviti iscrpnu dokumentaciju koja dokazuje kako ste kreditno sposobni, u slučaju ostvarenja nenamjenskog kredita, pristajete na višu kamatu nego kod namjenskog kredita i kraći rok otplate.

Nenamjenski kredit:

  • Brza realizacija
  • Dostava dokumentacije o kreditnoj sposobnosti
  • Ugovorno vezana obveza
  • Viša kamata u usporedbi s namjenskim kreditom
  • Kraći rok otplate u usporedbi s namjenskim kreditom

Brza pozajmica online:

  • Brza realizacija unutar 15 minuta
  • Dokumentacija nije potrebna
  • Može biti bez ugovora
  • Nema kamate
  • Kratki rok otplate

Za razliku od namjenskih kredita, brze pozajmice online imaju kratki rok otplate zato što su odobreni iznosi kudikamo manji od onih koji su dostupni dizanjem kredita.

Pronađite najbolje zajam od vas

1 ponude
Provjeri sve ponudeProvjeri

Slanjem zahtjeva možete primiti novac u 15 minuta!